Rob komt uit een familie van ondernemers, maar ook van dwarsliggers. Van zichzelf zegt Rob dat hij een dwarsligger èn een mensenmens is. Zijn loopbaan begint het jeugdwerk.
Naast zijn werk wordt Rob ook steeds actiever in het vakbondswerk en de medezeggenschap.
Later stapt Rob definitief over naar de Vakbond waar hij zich bezig houdt met de Scholing en Vorming van leden. Door een reorganisatie binnen de vakbond besluit Rob om als trainer, coach, mediator verder te gaan.
Tijdens zijn loopbaan komt Rob tot de conclusie dat bij problemen de regels en procedures vaak in de weg zitten van de oplossing.
En zo ontwikkelt Rob zijn eigen visie op organisaties.
“In bedrijven waar regels prevaleren boven mensen, gaat het vaak fout. En dat heb ik te vaak gezien. In mijn visie draait het in organisaties, en misschien wel in heel Nederland, om mensen. We weten allemaal: medewerkers zijn het grootste kapitaal. Luister naar ze, geef ze de ruimte om zich te ontwikkelen, behandel ze gelijkwaardig en geef ze bevoegdheden. Inspraak is van levensbelang. En als inspraak adequaat en vol vertrouwen wordt ingezet, is er sprake van partnerschap. Mijn ultieme doel".
Dit boek is voor die organisaties waar een gelijkwaardige manier van werken en samenspraak geambieerd wordt, maar men nog niet weet hoe ze dit kunnen realiseren. Het boek is ook voor die organisaties die inspiratie nodig hebben voor werken op een andere manier.
Een gesprek met Rob van Oosten over zijn boek ‘Een nieuwe kijk op inspraak in organisaties’. Interview Willy van der Griendt, Camera en montage Eva van Heijningen